Česmad: Zrušenie spoplatnenia prejazdov cez obce je rozumným riešením

20.02.2014 Bratislava

Bratislava 20. februára (TASR) – Zavedenie nulovej sadzby mýta za prejazdy cez intravilány obcí je podľa Združenia cestných dopravcov SR Česmad Slovakia veľmi rozumným riešením. Na tomto kroku sa Česmad dohodol s ministerstvom dopravy v stredu (19. 2.) na rokovaní v Bratislave. Opatrenie má začať platiť od 15. marca a prejazdy pre nákladné autá budú cez obce zadarmo. Výnimkou zostane len obchvat Bratislavy, kde sa bude mýto naďalej platiť.

"Zvíťazil zdravý rozum, naše rokovania viedli k úspešnej dohode," zhodnotil prezident Česmadu Ľubomír Honíšek na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Združenie tak podľa jeho slov dôvod na štrajk či prípadne nejaké iné nátlakové akcie v súčasnosti nevidí.

Spoplatnenie prejazdov cez intravilány obcí zaviedol rezort dopravy od januára tohto roku. Spolu s ďalšími mýtnymi opatreniami odôvodňoval túto zmenu predovšetkým snahou dostať nákladnú dopravu preč z obcí a na diaľnice a rýchlostné cesty. Podľa Honíška sa však takéto opatrenie dotklo najmä regionálnych dopravcov, ktorí rozvážajú tovar v obciach. Pre nich to znamenalo nárast nákladov na mýto od 60 až do 80 % v závislosti od jednotlivých vozidiel. To je podľa Česmadu pre nich likvidačné.

"Týmito opatreniami neboli postihnutí len dopravcovia a dopravné spoločnosti, ale mali vplyv aj na ostatných užívateľov ciest. Napríklad v stavebníctve či poľnohospodárstve," doplnil Honíšek. Dátum 15. marec, odkedy sa na prejazdy cez obce zavedie nulová sadzba, je podľa jeho slov najskorší možný termín, odkedy sa dá úprava zaviesť do praxe. Samotná dohoda na tomto ústupku zo strany ministerstva dopravy nesúvisí podľa Česmadu s prezidentskými voľbami.

"Som presvedčený, že nulová sadzba mýta bude platiť minimálne do konca tohto roka," doplnil Honíšek. V polovici roka si totiž chce ministerstvo dopravy sadnúť s autodopravcami za rokovací stôl a dohodnúť sa na ďalšom postupe. Pri nulovej sadzbe mýta za prejazdy cez obce sa bude totiž súčasne aj monitorovať doprava v týchto úsekoch. Podľa Česmadu však už k takému paušálnemu spoplatneniu všetkých prejazdov, ako bolo od januára tohto roku, nedôjde.
 

Vyberte región